Onderwerpen

dinsdag 2 februari 2016

Steeds meer scholen nemen afscheid van Cito-eindtoets


Vorig jaar koos nog 85 procent van de basisscholen voor de Cito-eindtoets. Dit jaar pakken de twee nieuwe aanbieders van eindtoetsen voor groep 8 samen een kwart van de markt. 

De belangstelling voor hun eindtoets is groter dan de bedrijven zelf hadden ingeschat halverwege december. 1200 basisscholen (30.413 leerlingen) hebben zich gemeld voor de IEP-eindtoets van Bureau ICE. IEP werkt met toetsboekjes waarin de leerlingen de antwoorden mogen schrijven. Het afnemen neemt twee ochtenden in beslag.

Het Apeldoornse bedrijf A-Vision komt uit op ongeveer 530 scholen (13.300 leerlingen). “Ook vandaag nog komen er aanmeldingen binnen. Niet alle scholen zijn op tijd”, aldus Astrid Lubbers van A-Vision. Hun Route 8-toets is een digitale eindtoets die zich aanpast aan het niveau van de leerling.

Officieel hadden scholen tot 1 februari de tijd zich aan te melden voor één van de drie verplichte eindtoetsen. DUO stuurt vandaag een herinneringsmail naar 503 reguliere basisscholen die dat nog niet hebben gedaan. Zij krijgen tot 1 maart de tijd.
De ‘Centrale Eindtoets’ wordt samengesteld door Cito en uitgegeven door het College voor Toetsen en Examens. In totaal moeten zo’n 180 duizend leerlingen uit groep 8 tussen 15 april en 15 mei 2016 een eindtoets maken.

Bron: AOb