Onderwerpen

zondag 8 februari 2015

Toetsen, hoe gek mag het worden ?!?


Collega Henk Boonstra woont in Frankrijk en bemoeit zich daar al jaren op niet onverdienstelijke wijze met het onderwijs. Hij heeft ook een weblog, zoals vermeld ...  Zijn bijdrage met onderstaande titel wil ik u niet onthouden. Zie ook de daaronder aangegeven initiatieven die proberen enig tegenwicht te bieden t.a.v. deze trend. De 'aanbieding' die ik zojuist tegenkwam (en als laatste hieronder weergeef) wekt echter weer grote zorg!

Zuid-Korea: al 3x winnaar. Weet u waarom?

Gepubliceerd 23 januari 2015.

In Le Point
van 22 janvier 2015 een interessant artikel over Zuid-Korea, dat al driemaal op rij nummer één scoorde op Pisa.

De Franse journalist in Seoul Sébastien Falletti heeft eens goed nagegaan waaraan die hoge scores zijn te danken. De resultaten, die ik hieronder weer zal geven, wijzen in de richting van bepaald ongezonde werkwijzen. Ik schreef daar al eerder over en bracht naar voren dat het allemaal nog wel een beetje 'gezond' moet blijven voor de leerlingen!

Ik hoop dus van harte dat de Nederlandse lezers het onderstaande kritisch zullen bekijken.

In Zuid-Korea worden de leerlingen op alle niveaus uitsluitend getoetst met 'multiple choice' - opgaven. In eerdere artikelen op dit blog heeft u kunnen lezen, welke bezwaren er aan die methode kleven.

Er zijn in dat land veel privéscholen en instituten, die de leerlingen bij het huiswerk en dergelijke kunnen helpen. Die zijn heel erg duur, maar goed opgeleide vaders zijn bereid om een flink deel van hun salaris daarvoor opzij te leggen. Hun kinderen moeten een zo hoog mogelijk diploma zien te behalen.

En de moeders? Die zien (tijdelijk) af van een eigen baan en werpen zich op als fulltime 'coach tigre' , zoals Sébastien Falletti dat omschrijft. Zij werpen zich dus als een tijgerin op die taak.

In Zuid-Korea wonen 49 miljoen mensen en men geeft daar 18 miljard dollar uit aan privéonderwijs (intern of na school voor huiswerk enz.).

Ruim 80% van de leerlingen vanaf de basisschool heeft een dubbelleven en bij velen begint het al op de kleuterleeftijd.
In veel gevallen keren middelbare scholieren pas rond 22.00 uur in de avond naar huis terug en zijn afgemat.
Maar liefst 70% van de leerlingen zegt dat ze te weinig slaap krijgt.

De openbare scholen kunnen tegen de resultaten van de privéscholen niet op, maar doen er ook alles aan. Met behulp van robots wordt aan jonge kleuters al Engels geleerd en al vanaf 2008 (!) vervangt de 'tablette' de leerboeken op de basisschool.

Alles draait om cijfers en, zo zegt directeur Cho Chul-hee, 'de slaap van de kinderen komt daarnà' ...

***************

Niet alleen in ons land wordt getracht enig tegenwicht te bieden tegen deze trend. Hieronder de daaruit voortvloeiende brief van Paul Moltmaker.

Een brief die je elk kind en elke ouder gunt. Een brief die elk schoolbestuur zou moeten kopiëren. 'Kinderen zijn meer dan een Cito-toetscijfer.' Dat schrijft directeur Paul Moltmaker aan alle leerlingen van het Plateau Openbaar Onderwijs Assen. 
'We zijn bezorgd dat deze toetsen niet tonen wat elk van jullie speciaal en uniek maakt. Niet op de manier waarop de meesters en juffen jullie kennen en zeker niet zoals ze jullie thuis kennen.'

Relativeren
Moltmaker schreef alle kinderen omdat veel leerlingen erg gestresst zijn bij Cito-toetsen. ' 'Met die brief probeer ik dat te relativeren. Er zijn veel meer dingen in het leven om in te excelleren. Het is allemaal niet zo zwaar als het soms wordt gevoeld.'

Vertaling van een Engelse brief
Chris Maily, directeur van de Theo Thijssenschool, kwam met het initiatief. Maily legt uit: 'Een kennis kwam met die Engelse brief en ik vond dat-ie goed de toetswaanzin weergeeft. Ik heb de tekst vertaald naar de Nederlandse situatie en deze in het directieberaad aan de orde gesteld. Iedereen vond het sympathiek en we besloten hem naar alle kinderen te sturen.'

De brief is voor een groot deel een letterlijke vertaling is van een brief die vorig jaar is gestuurd naar alle leerlingen van de Barrowford Primary School in het Engelse Nelson. Die brief is door juf Rachael Tomlinson op haar beurt overgeschreven van een Amerikaans weblog en was destijds een Twitter- en internethit in onderwijskringen. Maily heeft niet overwogen te vermelden dat het een brief van een andere school is. 'Deze brief was zo goed van inhoud. Hij was te mooi om te laten lopen. Goede ideeën moet je overnemen.' (klik op de afbeeldingen voor een vergroting)
Bronnen:
Dagblad van het Noorden

Krijgen we hier ook Zuid-Koreaanse toestanden?


Ik ben er nog even ingedoken, 
maar we zijn hard op weg: 
het stikt onderhand van de 
commerciële hulppakketten en hulpdiensten ...

Zelfs op zondag ...