Onderwerpen

donderdag 1 januari 2015

Motivatie aandachtspunt Onderwijsinspectie 2015


De leermotivatie van een kind heeft een grote invloed op zijn of haar schoolsucces. Daarom is het belangrijk dat leerlingen gemotiveerd zijn om te leren. Motivatie, tevredenheid en sociale veiligheid van leerlingen op school is in 2015 dan ook één van de speerpunten van de Onderwijsinspectie.Hoe bevorder je de leermotivatie van leerlingen op school?
De Inspectie onderzoekt op welk type scholen en opleidingen leerlingen en studenten gemotiveerd en tevreden zijn, aldus het Jaarwerkplan 2015 van de toezichthouder. Waarom zijn de leerlingen juist op die scholen gemotiveerd en tevreden? Hoe kun je de motivatie van leerlingen bevorderen? De concrete invulling van de plannen van de Inspectie is nog niet bekend. Wilt u zich nu al gaan richten op de leermotivatie van uw leerlingen? Dat kan met de LeerMotivatieTest Basisonderwijs (LMT-BO) of de LeerMotivatieTest Voortgezet Onderwijs (LMT-VO

Breng de onderwijsgerelateerde persoonlijkheidsfactoren in kaart met de LMT-BO/VO
De LMT-BO/VO is ontwikkeld om de onderwijsgerelateerde persoonlijkheidsfactoren van uw leerlingen in kaart te brengen. Beide tests werden door de COTAN goed beoordeeld. De LMT-BO/VO meet leermotivatie, zelfvertrouwen en het doorzettingsvermogen van de leerling; de antwoorden worden bovendien gecontroleerd op sociale wenselijkheid. Combineert u deze uitslag met de schoolprestaties van de leerlingen, dan hebt u een nog completer beeld van hun ontwikkeling.